Data-driven marketing is voor iedereen

By 30 april 2018Marketing, Webshops
seo specialist data driven marketing

Wellicht heeft u er als bedrijf al wat van gehoord of heeft u er al wat mee gedaan. Data-driven marketing. Dé manier om uw bestaande prospects, leads en conversies persoonlijk en creatief te benaderen. 

Nee, data-driven marketing is niet alleen iets voor de internetreuzen, techbedrijven en grote marketing-organisaties. Sterker nog, voor de lokale en kleine ondernemer kan het de manier zijn om te groeien. Data-driven marketing betekent dat u de data die u heeft over uw doelgroep effectief kunt inzetten om die doelgroep te benaderen. Dat klinkt wat cryptisch, maar in de breedste zin van het woord kunt u hier alle kanten mee op.

Data-driven marketing in de praktijk

Bijvoorbeeld: u heeft een webshop in kantoorartikelen. Uw klanten geven bij het bestellen hun NAW-gegevens om de producten te ontvangen. Dit zijn gegevens van de eerste orde, ook wel genoemd: first-party data. Met deze gegevens kunt u natuurlijk uw bestellingen verzenden. Stel, een klant heeft een nietmachine gekocht. Op een gegeven moment heeft deze klant weer nietjes nodig.  Het is niet wenselijk dat deze klant de nietjes bij de concurrent gaat kopen.

Met de gegevens van deze klant kunt u bijvoorbeeld een kaartje of e-mail toesturen, met daarin een scherpe aanbieding voor nietjes. De klant ziet dat u hem of haar persoonlijk benaderd. Daarnaast krijgt de klant een aanbieding waar hij of zij blij van wordt. Dit is een win-winsituatie!

Let op!

Met deze, relatief, kleine dingen bent u al bezig met data-driven marketing. Let wel op: sinds de nieuwe AVG zijn deze gegevens aan behoorlijke restricties gebonden. Eerst altijd goed inlezen voordat u met persoonsgegevens aan de slag gaat.

Meer lezen:

Blog van Visma

Blog van Graydon NL

Leave a Reply